5 Sfaturi pentru a rămâne creativ

Inspiraţia şi creativitatea te părăsesc în cele mai importante momente?

Fugi şi imploră-le să te ajute! 

Fiind o începatoare în ale scrisului, solicit creativitatea aproape zilnic şi încerc să mă inspir din orice lucru care mă înconjoară.

Dar să zicem că nu eşti neapărat un scriitor – nu te afli în acel stadiu de blocaj al autorilor – ci ai de făcut un proiect pentru liceu, facultate, muncă.

După cum ziceam, exact în aceste momente, creativitatea nu-ţi ţine partea. Ce e de făcut în astfel de clipe cruciale?

 

1. Notează-ţi de fiecare dată până şi cea mai mică idee. 

giphy-downsized

Este imposibil ca mintea să nu născocească măcar un mic detaliu despre ceea ce ai de făcut. Tu doar fii atent, profită de moment şi notează-l pe un carneţel, o foaie, sau pe telefon în notiţe. În ziua de astăzi există mii de aplicaţii care să-ţi păstreze gândurile “intacte”. Eu sunt adepta carneţelor, însă mare atenţie să nu le pierdeţi!

 

2. Notează pe o foaie doar ideile proaste. 

giphy (3)

Ştiu că o să vă strâmbaţi puţin la telefon, o să mă credeţi o tâmpită şi cel mai probabil o să ieşiţi de pe blog, dar chiar ajută. E ca şi cum ţi-ai impune singur să aduci argumente pro şi contra asupra unui lucru. Iar dacă ştii despree ceea ce nu vrei să insişti, ţi-ar fi mult mai uşor să te axezi doar pe ce ai nevoie, nu?

 

3. Ascultă muzică. 

giphy (4)

    Fie că ai un subiect serios, tabu, ori sentimental, muzica ajută întotdeauna. Bine, acum nu zic să asculţi numai piesele pe care le ai deja puse pe repeat. Simte-te liber să explorezi mai multe genuri muzicale, diferiţi compozitori şi artişti. Eu, în multe momente, chiar şi în cele de relaxare, caut o piesă pe YouTube, după care îl las în voia sorţii şi să-şi exercite magia. De fiecare dată funcţionează.

Printre tonurile noi, mai prindeam câte un cuvânt, o frază, o propoziţie pe care o notam pe carneţel şi care urma să fie dezvoltată. Şi treptat se închega un plot satisfăcător.

 

4. Citeşte, citeşte şi… priveşte! 

giphy (2)

   Fie că e un articol, câteva rânduri înşirate de cineva, o pagină de ziar, sau o carte, citeşte!

Stai, acum să nu crezi că dacă ai de discutat despre Beethoven, găseşti inspiraţie cititnd un ziar dedicat fotbaliştilor. Nu, nu, nu! Categoric ştii cam cât trebuie să te îndepărtezi de aria subiectului! Deşi, se spune că inspiraţia vine în cele mai neaşteptate momente, aşa că de ce n-ar veni în timp ce citeşti câteva trucuri pentru a da un gol memorabil?

Mai ajută şi citatele. Le găseşti pe orice site de socializare, iar un search pe Google sigur e folositor.

 

5. Fii perceptibil cu tot ce te înconjoară. 

giphy (6)

Uneori e de ajuns să bei cafeaua într-o cafenea şi să fii atent la persoanele din jurul tău, sau la natură. Atmosfera contează, din nou. Poţi sta aşezat pe o bancă în parc şi să ajute mai mult decât un playlist care-ţi bubuie în căşti.

 

Dar. Orice ai face, nu te presa. Nu te obliga să realizezi un proiect din idei “trase” de păr, pentru că la final, tot ţie îţi va displăcea cel mai mult.

giphy (1)

Nu sunt un medium ca să te asigur că vor funcţiona toate, însă dacă ţii cont de ele din timp, vor fi utile la momentul potrivit.

Sper să te ajute aceste mici, micuţe sfaturi. Pe care dintre ele le ştiai deja? Funcţionează la tine? Ştii şi altele care au un efect garantat? Le împărtăşeşti şi cu noi?

giphy (5)

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s